Retezat, muntele furat

Lacul_Taul_Portii_Muntii_Retezat

Lacul Taul Portii  – Muntii Retezat

M-tii Retezat fac parte din Carpatii Meridionali si se inalta intre doua depresiuni, Petrosani si Hateg. Cel mai important varf din M-tii Retezat este Peleaga, ce atinge altitudinea de 2509 m.

Retezatul este unul dintre cele mai grandioase si frumoase masive muntoase din Carpati. Particularitatea sa consta in spectaculoasele sale creste alpine care depasesc 2 000 m si relieful sculptural, ce mai pastreaza inca urmele a doua mari glaciutiuni, Riss si Würm.

In Retezat se afla si Parcul Natural Retezat, rezervatie a biosferei, ce cuprinde o suprafata de 38 138 ha. Cuprinde, de asemenea, varfurile inalte si peste 80 de lacuri glaciare, intre care Lacul Bucura, care este cel mai mare lac glaciar din tara.

Din pacate, Retezatul se confrunta cu o problema importanta, si anume aceea a retrocedarilor. In anul 2006 au fost retrocedate dubios aproape 11 000 ha unor persoane din Austria, care se revendica a fi mostenitorii familiei Kendeffy. Aceste retrocedari au intrat in atentia DNA, insa de 6 ani procesul acestor retrocedari dubioase treneaza si inca nu se intrevede o sentinta pe fondul cauzei. Si in acest timp padurile din Retezat sunt exportate in Ungaria si Austria. Pe deasupra, inca doi versanti cu paduri alpine au fost acaparati fraudulos de acesti Kendeffy, care incaseaza sume importante prin tot felul de afaceri cu APIA.

Desi ar fi trebuit ca de retrocedari sa se ocupe comisiile locale, in cazul Kendeffy punerea in posesie s-a facut de comisia judeteana de la Prefectura Hunedoara. Aceasta a hotarat ca mostenitorii familiei Kendeffy sa fie improprietariti cu 7 135 ha padure, 118 ha teren agricol si alte 3 700 ha teren neproductiv de diverse categorii din M-tii Retezat.

Se pare ca pentru Romania, Retezatul, cu parcul sau natural, nu reprezinta un obiectiv de interes national si poate fi dat oricui il revendica. Exista tari, ca de exemplu Cehia, unde nu s-a retrocedat nimic in natura, toate despagubirile au fost in bani sau actiuni. In Romania insa este posibil ca cineva sa revendice munti si sa-i mai si primeasca.

Nu putem sa nu ne intrebam ce va face statul roman cand acesti Kendeffy vor vrea sa-si revendice si iobagii. Dupa cum merg lucrurile, banuim  ca statul roman se va grabi sa-i retrocedeze si pe acestia…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s