FERMELE DE VACI – In pericol de inchidere

vaci 11

Eliminarea cotei de lapte in Uniunea Europeana, survenita la 1 aprilie, ar putea duce la inchiderea afacerilor crescatorilor de vaci din judetul Hunedoara.

Dezamagirea fermierilor survine si datorita intarzierii cu care statul le acorda sprijinul, mai mereu dupa cateva luni, astfel incat acestia abia reusesc sa supravietuiasca.

Federatia Agrostar, care reprezinta interesele acestei categorii de fermieri, a avertizat in repetate randuri ca majoritatea fermelor din toata tara sunt in pericol sa se inchida, datorita eliminarii cotei de lapte.

Procesatorii hunedoreni au declarat ca cererea de lapte pe pietele din judet este relativ mare, dar ei nu au ce vinde, din cauza ca nu au de unde colecta intreaga cantitate de lapte necesara. Micii fermieri se afla astfel la cheremul procesatorilor – ce au tendinta sa scada preturile.

Fermierii spun ca nu reusesc sa obtina decat 1 leu pe litrul de lapte, pretul oferit de procesatori scazand in ultima vreme cu 40 la suta.

Crescatorii de vaci hunedoreni acuza Uniunea Europeana ca doreste falimentarea producatorilor romani, Romania urmand sa devina doar o piata de desfacere pentru marii producatori din vest. Proprietarii de ferme de vaci spun ca in statele din vestul Uniunii Europene subventiiele sunt chiar si de 20 de ori mai mari decat in Romania si sunt acordate la timp.

Asociatiile crescatorilor de bovine au solicitat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sprijin pentru infiintarea mai multor firme locale de procesare a laptelui, pentru ca fermierii sa nu mai depinda de procesatori. Fermierii au mai cerut si infiintarea de piete volante, in situatia in care mare parte a consumului se face din hipermarketuri.

Sursa: Replica Hunedoarei  www.replicahd.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s